Ingrediënten
2 - 4 personen
-
2 ei
1 el natuurazijn
1 el Dijon mosterd
1 el water
250 ml plantaardige olie
opt. citroensap
opt. olijfolie
opt. citroenrasp, limoenrasp, kerrie, wasabi of sojasaus
Bereiding
- Doe het ei, de azijn, de mosterd, het water en de olie in een hoge kan
- Breng op smaak met zout en peper
- Beweeg de staafmixer ongeveer 30 seconden op en neer in de kan
- Breng (later) desgewenst op smaak met andere smaakmakers zoals citroen- of limoenrasp, kerrie, wasabi of sojasaus
Chef's ervaringen
- Vervang de azijn door het sap van 1 citroen
- Met enkel de eierdooiers is eigenlijk lekkerder! Begin dan met het scheiden van 2 eieren en klop de dooiers even los voordat je de overige ingrediënten in de kan toevoegt
- Water maakt de smaken goed los, vandaar
- Met olijfolie ipv plantaardige olie kan ook, maar dat heeft een uitgesproken smaak; bv zonnebloemolie is neutraal van smaak en past dus bij bij elk gerecht
- Deze verse mayonaise bevat rauwe eieren, daarom niet langer dan een aantal dagen bewaren