Lekker & Goed Eten

Bouillon ‘La Stracciatella’

Eenvoudige maar smaakvolle Starter (Kerst!)

Ingrediënten

2 - 4 personen

  • 1/2 liter water

    2-3 blokjes runderbouillon

    2 eieren

    paar blaadjes verse spinazie

    2-3 eetlepels sherry

    2-3 takjes peterselie

    Optioneel, geraspt Parmezaanse kaas

Bereiding

  1. Kook het water en los de blokjes op
  2. Spoel de spinazieblaadjes af en hak ze grof
  3. Laat in enkele minuten zacht worden in de bouillon; niet te hard koken
  4. Scheid het eigeel van het wit (zie Chef’s Ervaringen)
  5. Houd de bouillon nét onder de kooktemperatuur en voeg onder licht roeren met een vork het geel en wit gescheiden toe
  6. Laten stollen; de tweekleurige stracciatella wordt nu zichtbaar
  7. Warmtebron uitzetten en de sherry toevoegen
  8. In kleine hoeveelheden op diepe borden serveren
  9. Garneren met wat geraspte Parmezaanse kaas en eventueel met een beetje gesnipperde peterselie

Chef's ervaringen

  1. Als je de bouillon wel hard laat doorkoken, stollen de eiwitten en wordt de bouillon troebel (dat heet ‘blinde bouillon’)
  2. Zonder spinazie prima in te vriezen; die voeg je desgewenst bij het ontdooien alsnog toe
  3. Vervang de peterselie door koriander voor een oosters tintje
  4. Alternatief met ongescheiden eieren: Klop in een kom de eieren los met de geraspte Parmezaanse kaas, peper en zout naar smaak en giet die in de hete bouillon
  5. Kan ook goed met kippenbouillon of maak je eigen brouwsel, dat is nog beter!
  6. Kost weinig tijd en moeite, maar ziet er wel ‘gelikt’ uit