Lekker & Goed Eten

Mayonaise “1 Minuut”

Razendsnel je favoriete saus maken!

Ingrediënten

2 - 4 personen

  • 2 ei

    1 el natuurazijn

    1 el Dijon mosterd

    1 el water

    250 ml plantaardige olie

    opt. citroensap

    opt. olijfolie

    opt. citroenrasp, limoenrasp, kerrie, wasabi of sojasaus

Bereiding

  1. Doe het ei, de azijn, de mosterd, het water en de olie in een hoge kan
  2. Breng op smaak met zout en peper
  3. Beweeg de staafmixer ongeveer 30 seconden op en neer in de kan
  4. Breng (later) desgewenst op smaak met andere smaakmakers zoals citroen- of limoenrasp, kerrie, wasabi of sojasaus

Chef's ervaringen

  1. Vervang de azijn door het sap van 1 citroen
  2. Met enkel de eierdooiers is eigenlijk lekkerder! Begin dan met het scheiden van 2 eieren en klop de dooiers even los voordat je de overige ingrediënten in de kan toevoegt
  3. Water maakt de smaken goed los, vandaar
  4. Met olijfolie ipv plantaardige olie kan ook, maar dat heeft een uitgesproken smaak; bv zonnebloemolie is neutraal van smaak en past dus bij bij elk gerecht
  5. Deze verse mayonaise bevat rauwe eieren, daarom niet langer dan een aantal dagen bewaren