Ingrediënten
2 personen
-
4 aardappelen
4 paprika’s
4 rode uien
4 a 8 tenen knoflook
naar smaak rode wijnazijn
1 hele kip (of vleugels of poten)
4 el harissa
handvol verse muntblaadjes
olijfolie
zeezout
pepper
Bereiding
- Haal de bakplaat uit de oven en verwarm die voor op 180 ° C
- De aardappelen wassen, pitten en in schijven snijden
- Doe ze licht gezouten 5 minuten in een afgedekte schaal om voor te garen in de magnetron
- Ontdoe de paprika’s van steel en hart; snij of scheur ze in grote stukken
- Pel de uien en snijd ze in kwarten
- Kneus de knoflooktenen, maar laat ze in het velletje
- Alle groente, behalve de aardappelen, op een kant van de bakplaat verdelen met wat van de harissa, het zeezout, de zwarte peper en wat rode wijnazijn erover
- Smeer de stukken kip (of de gevlinderde hele kip, zie daartoe ook Chef’s ervaring) ruim in met de Harissa, ook alle hoeken en gaten
- Leg de kip op de groenten met het vel naar boven
- Leg de voorgegaarde aardappelschijven aan de andere kant van de bakplaat
- Druppel er wat olie overheen, eventueel nog een beetje meer zout; doe er desgewenst nog een paar tenen knoflook tussenin
- Rooster alles samen ongeveer 50 min in de voorverwarmde oven
- Pluk de muntblaadjes van de steeltjes en verdeel ze over het gerecht voor het opdienen
Chef's ervaringen
- Kippenpoten of kippenvleugels zijn een prima alternatief
- Voor een mooi gekleurd effect gebruik je groen, rood, geel en oranje paprika’s door elkaar
- Wanneer je een hele kip gebruikt kun je hem ‘vlinderen’
HOE VLINDER JE EEN KIP?
Hier kun je een goede instructievideo vinden
- Kip met de borstkant omlaag
- Zoek de ruggengraat met je vingers
- Steek de punt van een koksmes aan één kant van de ruggengraat in de kip en snijdt (of knip met een wildschaar) er in één beweging langs, maar zorg ervoor dat je niet door de borst snijdt; dito aan de andere kant van de ruggengraat
- Verwijder de ruggengraat (kun je later bouillon mee te maken)
- Draai de kip om en duw hem plat op het borstbeen voor een nog platter resultaat
- Pak een kippenvleugel, zoek het bovenste gewricht, zet het lemmet van je mes erop en snijd er doorheen
- Verwijder ook de punten van de vleugels