Lekker & Goed Eten

Pompoensoep

Thaise pittige variant met kokos

Ingrediënten

2 personen

  • 1 flespompoen

    flinke scheut zonnebloemolie

    3-4 tenen knoflook

    2-3 sjalotjes

    2-3 rode pepertjes

    flinke duim verse gember

    2 stengels citroengras

    2-3 citroenblaadjes

    500 ml kippenbouillon

    1 blikje à 400ml kokosmelk

    half bosje verse koriander

    3-4 steeltjes (opt.) verse basilicum

    paar lepels (opt.) crème fraîche

Bereiding

  1. Versnipper de knoflook, de sjalotjes, de rode pepertjes en de verse gember
  2. Roerbak die kort in hete olie in een wat hogere pan zodat alle smaken vrijkomen
  3. Voeg de in blokjes gesneden pompoen toe en bak kort mee
  4. Daarna doe je de kippenbouillon, de gekneusde citroengras-stengels en de citroenblaadjes in de pan
  5. Ongeveer 10 minuten doorkoken tot de pompoen zacht is geworden
  6. Haal het citroengras en blaadjes uit de soep
  7. Dan de kokosmelk toevoegen
  8. Pureer met de staafmixer tot een soep van consistentie naar smaak
  9. Trek de korianderblaadjes van de steeltjes, zet apart
  10. Doe de gesneden (en erg smakelijke!) steeltjes erbij, doorroeren en even laten trekken
  11. Garneer bij het serveren met de blaadjes

Chef's ervaringen

  1. Garneren kan ook met basilicumblaadjes
  2. Ook is een lepel crème fraîche per kom traditioneel, maar daarmee is het minder Thais en meer Frans geworden
  3. In plaats van rode pepertjes kun je ook de gedroogde versie gebruiken om het extra pittig te maken
  4. Doe geen moeite om apart de kippenbouillon te maken, maar doe samen met de blokjes een halve liter water in de pan en breng aan de kook
  5. De gewassen pompoen ongeschild in blokjes gesneden toevoegen