Ingrediënten
2 personen
-
4 Bosuitjes
1/2 Citroensap
2 el Witte wijnazijn
Peper zout
2 Eieren
1 Avocado
1 bosje Dragon (of gedroogde)
4 Peentjes
1 (opt.) Rood Pepertje
1 (opt.) Prei
1 (opt.) Broccoli
300gr Kabeljauwfilet (of haasje)
Olijfolie
Zonnebloemolie
4 grote, gehalveerd Aardappelen
Bereiding
De ‘Hollandaisesaus’
- Snijd de groene delen van de bosuitjes in stukjes en doe ze in een kleine pan
- Snijd de rest van de bosuitjes in de lengte in tweeën en zet apart
- Het sap van een halve citroen bij het groen in de pan mengen met een beetje peper en zout en witte wijnazijn
- Ook een beetje water toevoegen; alles rustig samen verwarmen
- Twee eidooiers scheiden van het eiwit
- Eigeel met een Avocado in de blender mixen
- (Verse) dragonblaadjes erbij
- Het verwarmde bosuitjes-mengsel laten afkoelen en bij het avocado-ei mengsel voegen
- Nogmaals mixen in de blender tot een glad mengsel
- Breng op smaak met zout en peper
Kabeljauw en de groente stomen
- De groente in de lengte snijden
- In een afdekbare ovenschaal in een klein laagje, bijna onder water leggen met een blokje visbouillon
- Laat ongeveer 7 minuten stomen
- Kabeljauwfilet(-haasjes) door het zout en peper rollen en bovenop de groente leggen, maar niet in het vocht
- Dan nog een paar minuten stomen
Aardappelen bakken
- De aardappelen eerst een paar minuten in een afgesloten schaal met een paar druppels water voorgaren in de magnetron
- Dan het vocht afgieten en in hete zonnebloemolie bruin bakken
- Met zeezout bestrooien
Serveren
- Saus op een boord uitspreiden
- Gestoomde groenten en vis erop leggen
- Later nog overgieten met de rest van de saus
- En een beetje olijfolie erover sprenkelen
- Aardappelen ernaast leggen
- (opt. Serveer de in de lengte gesneden bosui en het pepertje in kleine ringetjes op een schaaltje met ijswater)
Chef's ervaringen
- ‘Hollandaise’ saus, de échte heb ik hier beschreven, die wordt dus wel met boter bereid. Deze is de niet-vette imitatie
- Zet een schaal met een bodempje water van te voren in de vriezer, serveer hierop de gesneden bosui en evt. een pepertje ter garnering. Zo blijft het mooi en smaakvol
- Gaat ook prima met een gewoon stukje kabeljauw ipv haasje, qua structuur zelfs beter
- Gaat ook prima met in de lengte gesneden peen, broccoli, prei, etc.
- Ipv Bosuitjes kun je ook gesnipperde ui gebruiken
- Kan ook met gedroogde dragon
- Ipv Kabeljauw kun je ook, schar of andere witvis gebruiken
- Stoom in een afgedekte schaal in de magnetron. Super eenvoudig!
- Heerlijk ook met rijst, alsook met aardappelpuree. Of met gehakte bloemkool voor een ‘Low Carb’ versie