Lekker & Goed Eten

Gestoomde Kabeljauw met asperges

Vis specialiteit met een alternatief op de Hollandaise saus: geen boter maar avocado.

Ingrediënten

2 personen

  • 4 Bos uitjes

    1/2 Citroensap

    2 el Witte wijnazijn

    Peper zout

    2 eieren

    1 Avocado

    1 bosje Dragon

    ±10 Aperges

    300gr Kabeljauwfilet

    IJswater

    1 Rode peper

    Olijfolie

Bereiding

De ‘Hollandaisesaus’

  1. Bos uitjes in tweeën snijden en alleen groene stukjes in een pan
  2. Sap van een halve citroen mengen met een beetje peper en zout en witte wijnazijn
  3. Ook een beetje water toevoegen en verwarmen
  4. Twee eidooiers scheiden van het eiwit
  5. Eigeel met een Avocado in de blender mixen
  6. Verse dragonblaadjes toevoegen
  7. Verwarmde bosuitjes-mengsel laten afkoelen en toevoegen
  8. Dan nogmaals mixen in de blender tot het een glad mengsel is
  9. Breng desgewenst op smaak met zout en peper

 

Kabeljauw stomen

  1. Beetje water in de pan
  2. Asperges afsnijden (breek het harde stukje eraf) en evenwijdig in het water leggen
  3. Kabeljauwfilet door het zout rollen (ivm kleur geen peper!) en bovenop leggen
  4. Laat een paar minuten stomen

 

Bosuitjes

  1. Rest van de bosuitjes mooi in de lengte snijden
  2. Een paar minuten in ijswater leggen met rest van de blaadjes dragon
  3. Pepertje in ringetjes snijden en erbij

 

Serveren

  1. Saus op boord uitspreiden
  2. Gestoomde asperges en vis erop leggen
  3. Groentjes beetje drogen en erop leggen
  4. Een beetje olijfolie over sprinkelen

Chef's ervaringen

  1. Gaat ook prima met een gewoon stukje kabeljauw, qua structuur zelfs beter
  2. Gaat ook prima met in de lengte gesneden peen en prei ipv asperges
  3. Kan ook met basilicum, munt of peterselie
  4. Ipv Kabeljauw kun je ook, schar of andere witvis gebruiken
  5. In een afgedekte schaal met alleen de magnetron lukt het heel erg goed
  6. Doe vooraf een bak met een bodempje water in de vriezer om later het ijswater te maken voor de bosui
  7. Snij het allemaal wat meer hanteerbaar
    Heerlijk met zowel rijst, alsook met aardappelpuree
  8. Of gehakte bloemkool voor een Low Carb versie