Ingrediënten
2 personen
-
8 a 10 st gelatineblaadjes
250gr volkoren koekjes
naar smaak citroenrasp
1 el citroensap
200gr roomboter
400gr kwark
250gr aardbeien, ter garnering
250gr aardbeien, gepureerde
250ml slagroom
borrelglas (aardbeien)liqueur
Bereiding
De Bodem
- Maak de bodem voor de taart in een springvorm; bekleed daartoe de onderkant van het blik met bakpapier, maar het gaat ook heel goed zonder
- Stamp de koekjes fijn in de blender of met een deegroller
- Smelt de roomboter in een steelpannetje en voeg toe aan de koekkruimels
- Bekleed de bodem van de springvorm met het mengsel en druk stevig aan
- Zet de vorm in de koelkast zodat de bodem hard kan worden
De Kwarkmassa
- Week de gelatineblaadjes, los van elkaar, in koud water en knijp na een paar minuten uit
- Pureer en verwarm de ontkroonde 300gr aardbeien in een steelpan op een laag vuurtje (niet koken!)
- Voeg de gelatineblaadjes toe
- Zodra de blaadjes zijn opgelost voeg je de eetlepel citroensap en de rasp toe (zie ook “Orange Zest”)
- Plus eventueel een borrelglas liqueur
- Laat het mengsel op kamertemperatuur komen
- Klop ondertussen de slagroom bijna stijf
- Zodra de gepureerde aardbeienmassa is afgekoeld meng je die samen door de kwark
- Voeg als laatste de opgeklopte slagroom toe
- Giet het mengsel in de springvorm
- Laat ongeveer drie uur opstijven in de koelkast.
- Maak de overgebleven 300gr aardbeien schoon en decoreer de taart hiermee voordat je een stuk serveert
Chef's ervaringen
- Bastognekoek is goed voor een traditionele bodem
- Voor een snelle versie kun je een kant-en-klare bodem gebruiken ipv. die zelf te maken
- Desgewenst kun je de taartrand met een paar aardbeien garneren; snij ze in tweeën en zet ze tegen de rand van de springvorm voordat je de kwarkmassa uitgiet
- Muntblaadjes ter garnering zijn een smakelijke toevoeging en meer dan decoratief