Lekker & Goed Eten

Kabeljauw met gestoomde groenten en ‘Hollandaise’ saus

Vis op een alternatieve ‘Hollandaise’ saus: geen boter maar avocado.

Ingrediënten

2 personen

  • 4 Bosuitjes

    1/2 Citroensap

    2 el Witte wijnazijn

    Peper zout

    2 Eieren

    1 Avocado

    1 bosje Dragon (of gedroogde)

    4 Peentjes

    1 (opt.) Rood Pepertje

    1 (opt.) Prei

    1 (opt.) Broccoli

    300gr Kabeljauwfilet (of haasje)

    Olijfolie

    Zonnebloemolie

    4 grote, gehalveerd Aardappelen

Bereiding

De ‘Hollandaisesaus’

  1. Snijd de groene delen van de bosuitjes in stukjes en doe ze in een kleine pan
  2. Snijd de rest van de bosuitjes in de lengte in tweeën en zet apart
  3. Het sap van een halve citroen bij het groen in de pan mengen met een beetje peper en zout en witte wijnazijn
  4. Ook een beetje water toevoegen; alles rustig samen verwarmen
  5. Twee eidooiers scheiden van het eiwit
  6. Eigeel met een Avocado in de blender mixen
  7. (Verse) dragonblaadjes erbij
  8. Het verwarmde bosuitjes-mengsel laten afkoelen en bij het avocado-ei mengsel voegen
  9. Nogmaals mixen in de blender tot een glad mengsel
  10. Breng op smaak met zout en peper

 

Kabeljauw en de groente stomen

  1. De groente in de lengte snijden
  2. In een afdekbare ovenschaal in een klein laagje, bijna onder water leggen met een blokje visbouillon
  3. Laat ongeveer 7 minuten stomen
  4. Kabeljauwfilet(-haasjes) door het zout en peper rollen en bovenop de groente leggen, maar niet in het vocht
  5. Dan nog een paar minuten stomen

 

Aardappelen bakken

  1. De aardappelen eerst een paar minuten in een afgesloten schaal met een paar druppels water voorgaren in de magnetron
  2. Dan het vocht afgieten en in hete zonnebloemolie bruin bakken
  3. Met zeezout bestrooien

 

Serveren

  1. Saus op een boord uitspreiden
  2. Gestoomde groenten en vis erop leggen
  3. Later nog overgieten met de rest van de saus
  4. En een beetje olijfolie erover sprenkelen
  5. Aardappelen ernaast leggen
  6. (opt. Serveer de in de lengte gesneden bosui en het pepertje in kleine ringetjes op een schaaltje met ijswater)

Chef's ervaringen

  1. ‘Hollandaise’ saus, de échte  heb ik hier beschreven, die wordt dus wel met boter bereid. Deze is de niet-vette imitatie
  2. Zet een schaal met een bodempje water van te voren in de vriezer, serveer hierop de gesneden bosui en evt. een pepertje ter garnering. Zo blijft het mooi en smaakvol
  3. Gaat ook prima met een gewoon stukje kabeljauw ipv haasje, qua structuur zelfs beter
  4. Gaat ook prima met in de lengte gesneden peen, broccoli, prei, etc.
  5. Ipv Bosuitjes kun je ook gesnipperde ui gebruiken
  6. Kan ook met gedroogde dragon
  7. Ipv Kabeljauw kun je ook, schar of andere witvis gebruiken
  8. Stoom in een afgedekte schaal in de magnetron. Super eenvoudig!
  9. Heerlijk ook met rijst, alsook met aardappelpuree. Of met gehakte bloemkool voor een ‘Low Carb’ versie