Ingrediënten
2 personen
-
1 flespompoen
flinke scheut zonnebloemolie
3-4 tenen knoflook
2-3 sjalotjes
2-3 rode pepertjes
flinke duim verse gember
2 stengels citroengras
2-3 citroenblaadjes
500 ml kippenbouillon
1 blikje à 400ml kokosmelk
half bosje verse koriander
3-4 steeltjes (opt.) verse basilicum
paar lepels (opt.) crème fraîche
Bereiding
- Versnipper de knoflook, de sjalotjes, de rode pepertjes en de verse gember
- Roerbak die kort in hete olie in een wat hogere pan zodat alle smaken vrijkomen
- Voeg de in blokjes gesneden pompoen toe en bak kort mee
- Daarna doe je de kippenbouillon, de gekneusde citroengras-stengels en de citroenblaadjes in de pan
- Ongeveer 10 minuten doorkoken tot de pompoen zacht is geworden
- Haal het citroengras en blaadjes uit de soep
- Dan de kokosmelk toevoegen
- Pureer met de staafmixer tot een soep van consistentie naar smaak
- Trek de korianderblaadjes van de steeltjes, zet apart
- Doe de gesneden (en erg smakelijke!) steeltjes erbij, doorroeren en even laten trekken
- Garneer bij het serveren met de blaadjes
Chef's ervaringen
- Garneren kan ook met basilicumblaadjes
- Ook is een lepel crème fraîche per kom traditioneel, maar daarmee is het minder Thais en meer Frans geworden
- In plaats van rode pepertjes kun je ook de gedroogde versie gebruiken om het extra pittig te maken
- Doe geen moeite om apart de kippenbouillon te maken, maar doe samen met de blokjes een halve liter water in de pan en breng aan de kook
- De gewassen pompoen ongeschild in blokjes gesneden toevoegen