Ingrediënten
2 - 4 personen
-
200gr linzen
2-3 aardappelen
100 gram Grana Padano
2 tenen knoflook
scheutje olijfolie
2 eieren
1/2 lt frituurolie
halfje oud brood
Bereiding
- Doe de voorgekookte linzen met het aanhangend water uit het blik in een steelpan en laat zachtjes opwarmen (Verse linzen moet je uiteraard eerst ongeveer 2 uur laten wellen, dan afgieten en daarna kook je ze gaar in vers water in ongeveer 40 minuten)
- Kook de aardappelen in de schil
- Giet ze af en laat ze afkoelen
- Doe het (al dan niet getoaste) brood in de keukenmachine en verkruimel het; zet apart
- Pureer de linzen grof samen met de kaas, de knoflook, de aardappelen, zout en peper en een heel klein beetje olijfolie in de keukenmachine tot een deeg-massa
- Klop intussen de eieren in een kom
- Rol balletjes van het deeg, druk die plat tot de door jou gewenste vorm
- Haal ze door de geklopte eieren en daarna door het verkruimelde brood
- Verhit intussen de frituurolie in een diepe pan (ong. 180graden)
- Frituur de koekjes ná elkaar om de vereiste temperatuur te behouden
- Desgewenst laat je ze uitlekken op keukenpapier, maar ik serveer ze zelf terwijl ze nog warm zijn
Chef's ervaringen
- Kan als snack of als bijgerecht met vlees of vis ipv. rijst of gekookte aardappelen
- Natuurlijk is paneermeel ipv. het oude brood prima en makkelijker, maar omdat ik niet graag eten weggooi heeft dit mijn voorkeur. En het is lekkerder!
- Voor de Grana Padano kun je ook Parmezaanse of Parmigiano Reggiano-kaas nemen