Ingrediënten
2 personen
-
1 p/p dorade of andere hele vis
1-2 citroen
flinke scheut olijfolie
1tl dille, koriander, dragon of ander groen gedroogde kruid
4-5 knoflook
zout en peper
Bereiding
- Dorade schoonmaken, vinnen afknippen en ontschubben
- Citroensap en rasp, dille, geperste knoflook, peper en de olijfolie in een grote kom goed mengen. Zout pas vlak voor het aanbraden van de vis vanwege het uitdrogen
- Vis aan beide zijden inkerven en in de marinade leggen; ook de buikholte insmeren; doe er eventueel een hele gecrushte knoflook in
- Zet minimaal een half uur weg, liever nog langer
- De vis nu en dan keren en de vloeistof erover lepelen
- De vis laten afdruipen en zouten
- Een paar minuten per zijde aanbraden in de olie tot ze mooi lichtbruin geworden is
- De vis op een boord apart zetten en de marinade in de pan met de gebruikte olie even verwarmen; eventueel een klontje boter toevoegen
- Dorade van de graat halen en op de boorden leggen
- Overgieten met de ingekookte marinade en garneren met koriander blaadjes
Chef's ervaringen
- Het inkerven van de vis zorgt voor het diep intrekken van de smaken
- Daarom ook altijd de kop aan de vis laten zitten en op je boord de wangetjes eruit pulken
- Experimenteer met kruiden, maar altijd met citroen en knoflook marineren