Lekker & Goed Eten

Dorade in knoflook-citroen marinade

Met een marinade recept voor verschillende vis

Ingrediënten

2 personen

  • 1 p/p dorade of andere hele vis

    1-2 citroen

    flinke scheut olijfolie

    1tl dille, koriander, dragon of ander groen gedroogde kruid

    4-5 knoflook

    zout en peper

Bereiding

  1. Dorade schoonmaken, vinnen afknippen en ontschubben
  2. Citroensap en rasp, dille, geperste knoflook, peper en de olijfolie in een grote kom goed mengen. Zout pas vlak voor het aanbraden van de vis vanwege het uitdrogen
  3. Vis aan beide zijden inkerven en in de marinade leggen; ook de buikholte insmeren; doe er eventueel een hele gecrushte knoflook in
  4. Zet minimaal een half uur weg, liever nog langer
  5. De vis nu en dan keren en de vloeistof erover lepelen
  6. De vis laten afdruipen en zouten
  7. Een paar minuten per zijde aanbraden in de olie tot ze mooi lichtbruin geworden is
  8. De vis op een boord apart zetten en de marinade in de pan met de gebruikte olie even verwarmen; eventueel een klontje boter toevoegen
  9. Dorade van de graat halen en op de boorden leggen
  10. Overgieten met de ingekookte marinade en garneren met koriander blaadjes

Chef's ervaringen

  1. Het inkerven van de vis zorgt voor het diep intrekken van de smaken
  2. Daarom ook altijd de kop aan de vis laten zitten en op je boord de wangetjes eruit pulken
  3. Experimenteer met kruiden, maar altijd met citroen en knoflook marineren